Χρήσιμα

Τι κάνει ένα πυρηνελαιουργείο;

Επεξεργάζεται τον ελαιοπυρήνα: το κουκούτσι και τη σάρκα της ελιάς, αυτό δηλαδή που μένει μετά την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου, στο ελαιουργείο.
 

Η διαδικασία

Αποτελείται από δυο φάσεις:

- Την ξήρανση του ελαιοπυρήνα

- Την παραλαβή του ελαιολάδου που έχει ακόμη μέσα – με τη διαδικασία της εκχύλισης.

Τα προϊόντα που παράγονται κατά την επεξεργασία:

Το πυρηνέλαιο: χρησιμοποιείται για βρώση αφού περάσει την επεξεργασία του ραφιναρίσματος. Ενδείκνυται για φαγητό και είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από τα διάφορα σπορέλαια.

Το πυρηνόξυλο: πρόκειται για βιοκαύσιμο που χρησιμοποιείται σε ειδικούς καυστήρες για παραγωγή ενέργειας. Είναι οικονομικό, 100% φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

 

Οι αλήθειες

Δεν υπάρχει παραγωγή ελαιόλαδου χωρίς παραγωγή ελαιοπυρήνα.

Αν τα πυρηνελαιουργεία δεν υπήρχαν, το πρόβλημα με τα απόβλητα των ελαιουργείων θα παρέμενε άλυτο. Ο ελαιοπυρήνας θα μόλυνε το περιβάλλον σε εκατοντάδες σημεία της υπαίθρου με φοβερές επιπτώσεις, όπως τη μόλυνση υπόγειων υδάτων, την κακοσμία, κ.ά.

Ο ελαιοπυρήνας, μια φυσική πρώτη ύλη, είναι ο ένας και μοναδικός πόρος για την παραγωγή του πυρηνέλαιου και του πυρηνόξυλου.

Ένα πυρηνελαιουργείο που τηρεί τους κανονισμούς λειτουργίας αποτελεί ένα κλειστό κύκλωμα επεξεργασίας, χωρίς απόβλητα.

Είναι ένας «eco-σταθμός».

 

Οι οσμές

Η έντονη, ‘χωμάτινη’ οσμή του ελαιοπυρήνα -που συχνά προκαλεί αντιδράσεις- οφείλεται στη ‘ζύμωσή’ που δημιουργείται εάν αφεθεί ακατέργαστος, για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτεθειμένος σε υψηλές θερμοκρασίες και βροχόπτωση.

 

Ο καπνός

Ο λευκός καπνός που εμφανίζεται κατά τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου ΔΕΝ είναι καυσαέρια. Είναι η υγρασία του πυρήνα που αποβάλλεται, κατά την ξήρανση, σε μορφή υδρατμών.

Αποτελεί λοιπόν, κυρίως οπτική όχληση.